[O2] Kodowanie - dużo fajnych opisów z zdjęciami i filmikami

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kropeck
    I nawet więcej mamy niż chcieliśmy
    No tak, świecą się oba przeciwmgielne. Chyba jednak wrócę do jednego. U nas powinno być po lewej? Chociaż z drugiej strony działa to dobrze na tych co jadą za blisko z tyłu. Odpalić przeciwmgielne i od razu się oddali

[ Dodano: Sob 14 Sie, 10 18:52 ]
    moja podróż z powrotem niestety nie zakończyła się najlepiej:

muszę ochłonąć to coś więcej napiszę...
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• kropeck
      RS
      • 2009
      • 2319
      • Octavia II (1Z3)
      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Enriquez
      I nawet więcej mamy niż chcieliśmy
      No tak, świecą się oba przeciwmgielne. Chyba jednak wrócę do jednego. U nas powinno być po lewej? Chociaż z drugiej strony działa to dobrze na tych co jadą za blisko z tyłu. Odpalić przeciwmgielne i od razu się oddali

[ Dodano: Sob 14 Sie, 10 18:52 ]
      moja podróż z powrotem niestety nie zakończyła się najlepiej:

muszę ochłonąć to coś więcej napiszę...
      dwa przeciwmgielne są zgodne z prawem, więc spokojnie możesz z tym jeździć.
      Pozdrawiam,
      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• bzik13
        Rider
        • 2009
        • 514

Witam
        Panowie czy ktoś rozpracował sterownik 1K0 937 087 D (cent.elek) pod kątem następujących zmian:
        - asynchroniczne ustawianie lusterek
        - cornery - doświetlanie zakrętów
        - potwierdzenie dźwiękiem zamknięcia/otwarcia drzwi
        - automatyczne domykanie szyb
        - drugie tylne światło p/mgielne
        - tryb skandynawski
        - tryb amerykański
        - dodatkowy ruch tylnej wycieraczki po spryskiwaczu

Poniżej przedstawiam zapis HEX mojego sterownika. Jeśli ktoś posiada którekolwiek z w/w kodowań dla wartości zał/wył uprzejmie prosiłbym o podanie
        Posiadam VCDS 908, niestety nie ma on zbyt dużo podpowiedzi w długim kodowaniu.

46180AB8B073B1C040080081110081E4030000AE420189605E 0440000000
        Mój liftback scout

Komentarz

• Andys
          Elegance
          • 2007
          • 762

46180AB8B073B1C000080081110081E4030000AE421189605E0440000000

wg. Twojego kodowania masz już ustawione CL

działa tylko z fabrycznym (nie montowanym przez dilera) autoalarmem

- automatyczne domykanie szyb
          j.w, ewentualnie dokupienie specjalnego modułu

kodowanie Bajtu 18, mimo wszystko nie polecam zabawy

- tryb skandynawski
          hmm, albo masz fabrycznie włączony, albo musisz go włączyć (opis w instrukcji)

- tryb amerykański
          wg. kodowania masz włączony

proszę: 46180AB8B073B1C040080081110081E4030000AE421189605E0440000000

Polecam plik z opisem modułu Centr. elektr., umieszczony przez Enriquez, tu: http://chomikuj.pl/Enriqu...Cent.Electr.lbl
          najlepiej przeczytaj cały wątek: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37586
          Pozdrawiam,
          Andys

Komentarz

• bzik13
            Rider
            • 2009
            • 514

Dzięki
            Może od końca...
            Zamieszczone przez Andys
            Polecam plik z opisem modułu Centr. elektr., umieszczony przez Enriquez, tu: http://chomikuj.pl/Enriqu...Cent.Electr.lbl
            najlepiej przeczytaj cały wątek: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37586
            Tam jest inny numer sterownika. Gdybym przepisał te kodowania mógłbym sobie nieźle namieszać :twisted:

Zamieszczone przez Andys
            Cytat:
            Wiem, ale który to Bajt?

Zamieszczone przez Andys
            Cytat:
            Mam, posiadam. Ba, mało tego nawet jest załączony. Pozostaje kwestia wyłączenia w zależności od potrzeby

Zamieszczone przez Andys
            Cytat:
            - tryb amerykański
            Jak wyżej. Mam załączony. Jest potrzeba wyłączenia w zależności od potrzeb. Nie posiadam MaxiDOT.

Zamieszczone przez Andys
            Cytat:
            Wobec tego nie ruszam

Zamieszczone przez Andys
            Cytat:
            proszę: 46180AB8B073B1C040080081110081E4030000AE421189605E 0440000000
            Dzięki Rozumiem że to kodowanie dla mojego sterownika?

Potrzebuje tych kodowań aby móc sobie je zapisać i swobodnie załączać, wyłączać w zależności od potrzeby
            Mój liftback scout

Komentarz

• Andys
              Elegance
              • 2007
              • 762

Andys napisał/a:
              Cytat:
              podobno działa tylko z fotelami ustawianymi elektrycznie
              Tak, ale to jest potrzebne przy zmianie konta położenia lusterka przy załączonym biegu wstecznym. Przy synchronicznym/asynchronicznym ustawieniu lusterek raczej na pewno tego nie potrzeba (od strony praktycznej, to ustawianie lewego lusterka pod wpływem regulacji prawym).
              Odpisałeś, a ja wyedytowałem swój wpis Bajt 8 - bit 6

Andys napisał/a:
              Cytat:
              - tryb amerykański
              Jak wyżej. Mam załączony. Jest potrzeba wyłączenia w zależności od potrzeb. Nie posiadam MaxiDOT.
              Bajt 11- bit 0

Andys napisał/a:
              Cytat:
              Wiem, ale który to Bajt?
              Bajt 14 - bit 7

Andys napisał/a:
              Cytat:
              Mam, posiadam. Ba, mało tego nawet jest załączony. Pozostaje kwestia wyłączenia w zależności od potrzeby
              Bajt 5 - bit 1

Andys napisał/a:
              Cytat:
              proszę: 46180AB8B073B1C040080081110081E4030000AE421189605E 0440000000
              Dzięki Rozumiem że to kodowanie dla mojego sterownika?
              Tak, ale podam Ci: Bajt 21 - bit 4
              Pozdrawiam,
              Andys

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez bzik13
                Tam jest inny numer sterownika. Gdybym przepisał te kodowania mógłbym sobie nieźle namieszać :twisted:
                A jaki Ty możesz mieć moduł ???
                Wszystkie 1K0 937 08x x mają takie samo kodowanie.
                Dopóki nie grzebiesz w bajcie 18, to Ci się nic nie stanie. Ten sterownik i tak przyjmie niemalże każde dowolne kodowanie.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• bzik13
                  Rider
                  • 2009
                  • 514

Zamieszczone przez Andys
                  Odpisałeś, a ja wyedytowałem swój wpis Bajt 8 - bit 6
                  Ty odpisałeś, ja odpisałem, zauważyłem że wyedytowałeś wcześniejszy wpis, czego konsekwencją była moja edycja :szeroki_usmiech
                  Andys, dzięki śliczne. Kodowania już sobie zapisałem. Tylko, o ile przy lusterkach i wycieraczce podałeś mi kodowanie HEX to przy pozostałych podałeś tylko umiejscowienie poszczególnych zmian (bajt-bit) bez zapisu szesnastkowego. Byłaby taka możliwość abyś podał wartości 0 i 1 dla tych pozycji? Dziękuje jeszcze raz.

Wszystkie 1K0 937 08x x mają takie samo kodowanie.
                  Nie wiedziałem tego, dzięki. W takim układzie mógłbym skorzystać z Twoich podpowiedzi zamieszczonych tutaj, tylko że wpisując wartości jaki są zamieszczone w screenshotach otrzymałbym w większości wypadków dodatkowe gifty np. w postaci wyłączonego ryglowania drzwi po przekroczeniu 15 km/h
                  Dodatkowo nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie dlaczego nie widzę u siebie możliwości ręcznego wczytania pliku z podpowiedziami w długim kodowaniu?
                  Mój liftback scout

Komentarz

• kowaltom99
                    Rider
                    • 2009
                    • 743
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

[/quote]Dodatkowo nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie dlaczego nie widzę u siebie możliwości ręcznego wczytania pliku z podpowiedziami w długim kodowaniu?[/quote]

Pliki z długim kodowaniem są od wersji 9 VCDS kodowane do postaci pliku .clb (którego nie można otworzyć w notatniku)
                    Wg info na forum VWortex Roos Tech robi to specjalnie aby utrudnić życie "klonowcom"
                    Dodatkowo od wersji 10 VCDS zmienili sposób kodowania plików clb i nie można do starszych wersji (poniżej 10) przekopiowywać tych najnowszych plików od VCDS 10.6- po prostu Lcode nie jest w stanie ich odczytac. Podmiana samego programu LCode.exe też nic nie daje - gdyż rozkodowanie pliku clb następuje we "wnętrzu" VCDS dopiero po podłączeniu do sterownika.

Za długie kodowanie modułu 09 odpowiada plik 1K0-937-08x-09.clb, który występował już w wersji VCDS 9.08 (ale niestety jeszcze nie do końca rozpracowany - mozna go wyrzucić) ten sam plik z wersji VCDS 10.6 jest już znacznie rozbudowany. Ja mam wersje VCDS 8.12 i tego pliku z wersji 10.6 nie jestem w stanie rozkodować.
                    Ale wymyśliłem rozwiązania:
                    wersja 1
                    plik z chomika (jeszcze raz wielkie dzięki dla kolegów, którzy go opracowali) zapisałem w folderze Labels pod nazwą 1K0-937-08x-09.lbl , jednocześnie wykasowałem oryginalny 1K0-937-08x-09.clb - po wejsciu do sterownika i uruchomieniu pomocnika długiego kodowania - mamy podpowiedzi i do tego po polsku :-)
                    wersja 2
                    można pozostawić w folderze Labels oryginalny plik 1K0-937-08x-09.clb z wersji 10.6, ale wtedy po uruchomieniu pomocnika długiego kodowania wyskakuje błąd, wtedy w programie Lcode z ręki można otworzyć plik (ten z chomika) i mamy dostępny pomocnik długiego kodowania.
                    wersja 3
                    Bez podłączania się do samochodu można uruchomić program pomocnik długiego kodowania LCode.exe w katalogu głównym VCDS. W okienko górne wklejamy nasze obecne kodowanie sterownika 09 (np z plików logów) i naciskamy "wczytaj plik z opisem" wybieramy plik z chomika (ale musi być zmienione rozszerzenie na .lbl zamiast .txt) i możemy sobie włączać i wyłączać co chcemy. Potem zapisujemy nowe kodowanie np. do notatnika i przy kolejnym podłączeniu do samochodu po prostu wklejamy je jako nowe długie kodowanie do sterownika.

PS -
                    Problem braku pomocnika długiego kodowania dotyczy wszystkich plików typu clb z katalogu Labels VCDS 10.6- ich nie da się odczytać na programach poniżej wersji 10.

Komentarz

• bzik13
                      Rider
                      • 2009
                      • 514

kowaltom99, czyli rozumiem że mając VCDS 8.12 masz to?:

Mój liftback scout

Komentarz

• kowaltom99
                        Rider
                        • 2009
                        • 743
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

[quote="bzik13"]kowaltom99, czyli rozumiem że mając VCDS 8.12 masz to?:

Ja używam polskiej wersji LCOde (można skopiowac z VCDS 9.08 AKP - jest przetłumaczony)
                        Ale dokładnie o to chodzi - w górny pasek wklejasz kodowanie swojego sterownika, potem przycisk wczytaj i podajesz ścieżkę do pliku z chomika, (ale ze zmienionym rozszerzeniam na .lbl)

Komentarz

• bzik13
                          Rider
                          • 2009
                          • 514

Panowie Andys, Enriquez, kowaltom99, dziękuje ślicznie za podpowiedzi. Już wszystko ogarnąłem Niestety nie mam jak dać "pomógł" co z chęcią bym uczynił.
                          Pozdrawiam
                          Mój liftback scout

Komentarz

• aldam
                            L&K
                            • 2006
                            • 1036

Zamieszczone przez Andys
                            Zamieszczone przez gieu
                            Andys to nie tak. Mam Eleganca, więc i sterowanie szybami w kluczyku jest. Problem w tym, że trzeba trzymać przycisk, a ja się w starym samochodzie przyzwyczaiłem do automatycznego domykania (bez trzymania przycisku) po zamknięciu samochodu.
                            W O2 dałoby się to ustawić VCDS pod warunkiem, że w samochodzie jest fabryczny alarm.
                            U mnie nie ma :-( Sam zakupiłem już moduł domykania szyb tej samej firmy co alarm (19 zł netto :lol: ) i teraz pozostaje to zamontować. Montaż w ASO ma wynieść 100 zł brutto, co uznaję za przyzwoitą cenę, bo inny serwis krzyknął 180 zł.
                            To zmienia postać rzeczy, szczerze mówiąc, sam przyzwyczaiłem się w poprzednim aucie do domykania szyb bez konieczności trzymania guzika na pilocie. Możesz mi na PW przesłać linka do tego modułu?
                            U mnie nie działa domykanie z kluczyka. Przytrzymuję przycisk od zamknięcia i nic.
                            Podobnie z automatu też nie domyka. W o1 działało i bardzo sobie to chwaliłem.
                            Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• maxpaynemm
                              RS
                              • 2008
                              • 1764
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Andys
                              Cytat:

Andys, czemu nie polecasz właczenia drugiego światła przeciwmgielnego??
                              Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kropeck
                                RS
                                • 2009
                                • 2319
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                Zamieszczone przez Andys
                                Cytat:

Andys, czemu nie polecasz właczenia drugiego światła przeciwmgielnego??
                                BYŁO, BYŁO, BYŁO ... wałkowane już kilkanaście razy ....
                                Bajt 18 nie odpowiada za drugie przeciwgielne, tylko za zestaw ustawień tylnych lamp - np. '01' to AUDI A4, "02" to YETI, '1B' to Superb z kierownicą po lewej stronie itd.
                                Jedno z 255 kodowań, to Octavia z dwoma przeciwmgielnymi z tyłu. Znajdź i pochwal się które to.

Powyższe przykłady są z d**y wyjęte, więc nie traktuj ich jako pewniaki - to tylko żeby pokazać jak to działa.

Wbicie błędnego kodowania "uszkadza" (w pewnym sensie) sterownik elektryki i żeby to odczarować, to trzeba się wybrać do ASO, żeby jeszcze raz go zaprogramowali.
                                Pozdrawiam,
                                Michał

Komentarz

• sawic
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 107

Wbicie błędnego kodowania "uszkadza" (w pewnym sensie) sterownik elektryki i żeby to odczarować, to trzeba się wybrać do ASO, żeby jeszcze raz go zaprogramowali.
                                  Ale mówisz o FL ?

Ja w zwykłej O2 włączyłem oba przeciwmgielne i nie było problemu.
                                  I nie było to w 18-tym bajcie. Nie pamiętam dokładnie gdzie, ale ustawiało się w dwóch miejscach, ale na pewno nie w 18tym bajcie.

Pzdr

Komentarz

• maxpaynemm
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1764
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

BYŁO, BYŁO, BYŁO ... wałkowane już kilkanaście razy ....
                                    Bajt 18 nie odpowiada za drugie przeciwgielne, tylko za zestaw ustawień tylnych lamp - np. '01' to AUDI A4, "02" to YETI, '1B' to Superb z kierownicą po lewej stronie itd.
                                    Jedno z 255 kodowań, to Octavia z dwoma przeciwmgielnymi z tyłu. Znajdź i pochwal się które to.

Powyższe przykłady są z d**y wyjęte, więc nie traktuj ich jako pewniaki - to tylko żeby pokazać jak to działa.

A jak to sie ma do opcji: "przeciwmgielne jako dodatkowe światła stop"

Czy to znaczy że sie nie da uruchomić??
                                    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• __atomek__
                                      RS
                                      • 2007
                                      • 3193
                                      • Superb III (3V3)

da się w 32 bitowym sterowniku
                                      Pozdrawiam
                                      Tomek

Komentarz

• kropeck
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2319
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez sawic
                                        Ale mówisz o FL ?

Ja w zwykłej O2 włączyłem oba przeciwmgielne i nie było problemu.
                                        I nie było to w 18-tym bajcie. Nie pamiętam dokładnie gdzie, ale ustawiało się w dwóch miejscach, ale na pewno nie w 18tym bajcie.

Pzdr
                                        Tak, problem dotyczy FL'ek.

Zamieszczone przez __atomek__
                                        da się w 32 bitowym sterowniku
                                        Nie ma takiego :-) chyba jednak Ci chodziło o 30 BAJTowy

LUDZIE!! Czytajcie forum zanim zadacie jakieś idiotyczne pytanie .... W tym wątku, w którym teraz piszecie, bądź drugim o kodowaniu jest WSZYSTKO ze szczegółami napisane. Poczytajcie wątek Enriquez'a o dziennych w wersji MINT ..... mać.

.... Niech ktoś mi na wszelki wypadek da owocka, bo muszę mieć jakiś hamulec przed "słowotwórstwem".
                                        Pozdrawiam,
                                        Michał

Komentarz

• bzik13
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 514

.... Niech ktoś mi na wszelki wypadek da owocka, bo muszę mieć jakiś hamulec przed "słowotwórstwem".
                                          Mówisz i masz

To się nazywa oddziaływanie prewencyjne. Można tez zastosować samobiczowanie (skuteczne, ale nie polecam).
                                          Mój liftback scout

Komentarz

• kropeck
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2319
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez bzik13
                                            Mówisz i masz

To się nazywa oddziaływanie prewencyjne. Można tez zastosować samobiczowanie (skuteczne, ale nie polecam).
                                            Tak wiem... próbowałem łańcuchem od rowera, ale mało elastyczny
                                            Pozdrawiam,
                                            Michał

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Panowie, możecie rzucić okiem?
                                              nie udało się nam z _tm_'em odpalić dodatkowych świateł stopu, poza tym samochód ma jakoś dziwnie ustawione światła, tak, że przy załączonych światłach i wyjęciu kluczyka gaśnie wszystko, nie zostają pozycyjne, gdzie tego szukać :?: :!:
                                              przy okazji, czy tutaj widać jaki jest sterownik pod kierą, ten od kompa etc?
                                              znaczy wiem że widać, tylko nie wiem gdzie :lol:

pacjent to mint z grudnia 2008.

Saturday,30,October,2010,20:33:15:63170
                                              VCDS Version: Release 908.0
                                              Data version: 20090830

--------------------------------------------------------------------------------
                                              --------------------------------------------------------------------------------

Chassis Type: 1K0
                                              Scan: 01 03 08 09 10 15 16 17 19 25 42 44 46 52 56

VIN: TMBDA21Z092013047

01-Engine -- Status: OK 0000
                                              03-ABS Brakes -- Status: OK 0000
                                              04-Steering Angle -- Status: OK 0000
                                              08-Auto HVAC -- Status: OK 0000
                                              09-Cent. Elect. -- Status: OK 0000
                                              10-Park/Steer Assist -- Status: OK 0000
                                              15-Airbags -- Status: OK 0000
                                              16-Steering wheel -- Status: OK 0000
                                              17-Instruments -- Status: OK 0000
                                              19-CAN Gateway -- Status: OK 0000
                                              25-Immobilizer -- Status: OK 0000
                                              42-Door Elect, Driver -- Status: OK 0000
                                              44-Steering Assist -- Status: OK 0000
                                              46-Central Conv. -- Status: OK 0000
                                              52-Door Elect, Pass. -- Status: OK 0000
                                              56-Radio -- Status: OK 0000

-------------------------------------------------------------------------------
                                              Address 01: Engine Labels: Redir Fail!
                                              Part No: 06A 906 033 KB
                                              Component: BSE S71 1.6 2V 2228
                                              Revision: --H04--- Serial number:
                                              Coding: 0004071
                                              Shop #: WSC 73430 790 00000

No fault code found.
                                              Readiness: 0000 0000

Address 03: ABS Brakes (-----) Labels: 1K0-907-379-60EC1F.clb
                                              Part No SW: 1K0 907 379 AD HW: 1K0 907 379 AD
                                              Component: ESP MK60EC1 H35 0106
                                              Revision: 00H35001
                                              Coding: 113B201C092300FD880B04E8902000406800

No fault code found.

Address 08: Auto HVAC (J301) Labels: None
                                              Part No SW: 3T0 820 047 H HW: 3T0 820 047 H
                                              Component: Climatic 130 0202
                                              Revision: 00003001
                                              Coding: 0000000000
                                              Shop #: WSC 00000 000 00000
                                              ASAM Dataset: EV_Climatic A01001
                                              ROD: EV_Climatic_SK35.rod

No fault code found.

Address 09: Cent. Elect. (J519) Labels: 1K0-937-08x-09.clb
                                              Part No SW: 1K0 937 085 HW: 1K0 937 085
                                              Component: BCM PQ35 B+ 020 0358
                                              Revision: 00020000
                                              Coding: 46180AB890250CB040100000150000A4050000AE424D89605C 4440000000

Part No: 1Z1 955 119 C
                                              Component: Wischer 29100 22 0601
                                              Coding: 00D7B7

No fault code found.

Address 10: Park/Steer Assist (J446) Labels: 3C8-919-475.clb
                                              Part No SW: 1Z0 919 475 HW: 1Z0 919 475
                                              Component: PARKHILFE 4K H06 0004
                                              Revision: -------- Serial number: 66640830803889
                                              Coding: 000001

No fault code found.

Address 15: Airbags Labels: 1K0-909-605.lbl
                                              Part No SW: 1K0 909 605 T HW: 1K0 909 605 T
                                              Component: Q2 AIRBAG VW8 020 2300
                                              Revision: 05020000 Serial number: 0038PD2910L$
                                              Coding: 0020786

No fault code found.

Address 16: Steering wheel Labels: 1K0-953-549-MY9.lbl
                                              Part No SW: 1K0 953 549 CS HW: 1K0 953 549 CS
                                              Component: J0527 053 0111
                                              Coding: 0000002

No fault code found.

Address 17: Instruments (J285) Labels: 5K0-920-xxx-17.clb
                                              Part No SW: 1Z0 920 803 B HW: 1Z0 920 803 B
                                              Component: KOMBI X20 0106
                                              Serial number: 00000000000000
                                              Coding: 110300
                                              Shop #: WSC 73430 031 00000
                                              ASAM Dataset: EV_Kombi_UDS_VDD_RM09 A04040
                                              ROD: EV_Kombi_UDS_VDD_RM09_SK35.rod

No fault code found.

Address 19: CAN Gateway Labels: 1K0-907-530.lbl
                                              Part No SW: 1K0 907 530 S HW: 1K0 907 951
                                              Component: J533__Gateway H16 0210
                                              Revision: H16 Serial number: 3400K08A2203E3
                                              Coding: E9A01F06000202001302

No fault code found.

Address 25: Immobilizer (J334) Labels: 5K0-920-xxx-25.clb
                                              Part No SW: 1Z0 920 803 B HW: 1Z0 920 803 B
                                              Component: IMMO X20 0106
                                              Serial number: 00000000000000
                                              ASAM Dataset: EV_Immo_UDS_VDD_RM09 A03004
                                              ROD: EV_Immo_UDS_VDD_RM09_SK35.rod

No fault code found.

Address 42: Door Elect, Driver Labels: 1K0-959-701-MIN3.lbl
                                              Part No SW: 1T0 959 701 M HW: 1T0 959 701 M
                                              Component: Tuer-SG 008 2003
                                              Coding: 0000052

No fault code found.

Address 44: Steering Assist Labels: 1Kx-909-14x.lbl
                                              Part No: 1K1 909 144 M
                                              Component: EPS_ZFLS Kl.067 H08 1901
                                              Shop #: WSC 73430 000 90108

No fault code found.

Address 52: Door Elect, Pass. Labels: 1K0-959-702-MIN3.lbl
                                              Part No SW: 1T0 959 702 M HW: 1T0 959 702 M
                                              Component: Tuer-SG 008 2011
                                              Coding: 0000052

No fault code found.

Address 56: Radio (J503) Labels: 5M0-035-1xx-56.clb
                                              Part No SW: 1Z0 035 161 F HW: 1Z0 035 161 F
                                              Component: SWING 006 0039
                                              Revision: 0H001001 Serial number: SKZ1Z2H3532584
                                              Coding: 080002000001

No fault code found.

End ---------------------------------------------------------------------

[ Dodano: Pon 01 Lis, 10 18:13 ]
                                              ok, chyba widzę, to ten?
                                              Address 16: Steering wheel Labels: 1K0-953-549-MY9.lbl
                                              Part No SW: 1K0 953 549 CS

czyli jaki?

[ Dodano: Pon 01 Lis, 10 18:14 ]
                                              ok, też już wiem, ten najsłabszy.
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

W FL dodatkowych świateł stopu się nie da.
                                                A dlaczego miałyby zostawać światła po wyjęciu kluczyka?
                                                Zamiast CS powinieneś użyć CH.
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• kropeck
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2319
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

A dlaczego miałyby zostawać światła po wyjęciu kluczyka?

Pewnie chodzi mu o funkcję Coming-Home. szkoda, Da się to włączyć i to lepiej niż Twój kolega myśli. Napiszę później na PW jak. Chociaż o tym już było w jakimś innym wątku o kodowaniu.
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Michał

Komentarz

• Enriquez
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7685
                                                    • Superb III (3V3)

Bajt 12 Bit 2 zaznaczyć
                                                    Bajt 17 Bi5 5 zaznaczyć

Przed wyjęciem kluczyka ze stacyjki mrugnąć długimi i voila.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Marcin

Komentarz

Pracuję...