No tak, świecą się oba przeciwmgielne. Chyba jednak wrócę do jednego. U nas powinno być po lewej? Chociaż z drugiej strony działa to dobrze na tych co jadą za blisko z tyłu. Odpalić przeciwmgielne i od razu się oddali
[ Dodano: Sob 14 Sie, 10 18:52 ]
moja podróż z powrotem niestety nie zakończyła się najlepiej:
No tak, świecą się oba przeciwmgielne. Chyba jednak wrócę do jednego. U nas powinno być po lewej? Chociaż z drugiej strony działa to dobrze na tych co jadą za blisko z tyłu. Odpalić przeciwmgielne i od razu się oddali
[ Dodano: Sob 14 Sie, 10 18:52 ]
moja podróż z powrotem niestety nie zakończyła się najlepiej:
Witam
Panowie czy ktoś rozpracował sterownik 1K0 937 087 D (cent.elek) pod kątem następujących zmian:
- asynchroniczne ustawianie lusterek
- cornery - doświetlanie zakrętów
- potwierdzenie dźwiękiem zamknięcia/otwarcia drzwi
- automatyczne domykanie szyb
- drugie tylne światło p/mgielne
- tryb skandynawski
- tryb amerykański
- dodatkowy ruch tylnej wycieraczki po spryskiwaczu
Poniżej przedstawiam zapis HEX mojego sterownika. Jeśli ktoś posiada którekolwiek z w/w kodowań dla wartości zał/wył uprzejmie prosiłbym o podanie
Posiadam VCDS 908, niestety nie ma on zbyt dużo podpowiedzi w długim kodowaniu.
Andys napisał/a:
Cytat:
- asynchroniczne ustawianie lusterek
podobno działa tylko z fotelami ustawianymi elektrycznie
Tak, ale to jest potrzebne przy zmianie konta położenia lusterka przy załączonym biegu wstecznym. Przy synchronicznym/asynchronicznym ustawieniu lusterek raczej na pewno tego nie potrzeba (od strony praktycznej, to ustawianie lewego lusterka pod wpływem regulacji prawym).
Odpisałeś, a ja wyedytowałem swój wpis Bajt 8 - bit 6
Andys napisał/a:
Cytat:
- tryb amerykański
wg. kodowania masz włączony
Jak wyżej. Mam załączony. Jest potrzeba wyłączenia w zależności od potrzeb. Nie posiadam MaxiDOT.
Bajt 11- bit 0
Andys napisał/a:
Cytat:
- cornery - doświetlanie zakrętów
wg. Twojego kodowania masz już ustawione CL
Wiem, ale który to Bajt?
Bajt 14 - bit 7
Andys napisał/a:
Cytat:
- potwierdzenie dźwiękiem zamknięcia/otwarcia drzwi
działa tylko z fabrycznym (nie montowanym przez dilera) autoalarmem
Mam, posiadam. Ba, mało tego nawet jest załączony. Pozostaje kwestia wyłączenia w zależności od potrzeby
Bajt 5 - bit 1
Andys napisał/a:
Cytat:
- dodatkowy ruch tylnej wycieraczki po spryskiwaczu
proszę: 46180AB8B073B1C040080081110081E4030000AE421189605E 0440000000
Dzięki Rozumiem że to kodowanie dla mojego sterownika?
Tam jest inny numer sterownika. Gdybym przepisał te kodowania mógłbym sobie nieźle namieszać :twisted:
A jaki Ty możesz mieć moduł ???
Wszystkie 1K0 937 08x x mają takie samo kodowanie.
Dopóki nie grzebiesz w bajcie 18, to Ci się nic nie stanie. Ten sterownik i tak przyjmie niemalże każde dowolne kodowanie.
Odpisałeś, a ja wyedytowałem swój wpis Bajt 8 - bit 6
Ty odpisałeś, ja odpisałem, zauważyłem że wyedytowałeś wcześniejszy wpis, czego konsekwencją była moja edycja :szeroki_usmiech Andys, dzięki śliczne. Kodowania już sobie zapisałem. Tylko, o ile przy lusterkach i wycieraczce podałeś mi kodowanie HEX to przy pozostałych podałeś tylko umiejscowienie poszczególnych zmian (bajt-bit) bez zapisu szesnastkowego. Byłaby taka możliwość abyś podał wartości 0 i 1 dla tych pozycji? Dziękuje jeszcze raz.
Zamieszczone przez Enriquez
Wszystkie 1K0 937 08x x mają takie samo kodowanie.
Nie wiedziałem tego, dzięki. W takim układzie mógłbym skorzystać z Twoich podpowiedzi zamieszczonych tutaj, tylko że wpisując wartości jaki są zamieszczone w screenshotach otrzymałbym w większości wypadków dodatkowe gifty np. w postaci wyłączonego ryglowania drzwi po przekroczeniu 15 km/h
Dodatkowo nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie dlaczego nie widzę u siebie możliwości ręcznego wczytania pliku z podpowiedziami w długim kodowaniu?
[/quote]Dodatkowo nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie dlaczego nie widzę u siebie możliwości ręcznego wczytania pliku z podpowiedziami w długim kodowaniu?[/quote]
Pliki z długim kodowaniem są od wersji 9 VCDS kodowane do postaci pliku .clb (którego nie można otworzyć w notatniku)
Wg info na forum VWortex Roos Tech robi to specjalnie aby utrudnić życie "klonowcom"
Dodatkowo od wersji 10 VCDS zmienili sposób kodowania plików clb i nie można do starszych wersji (poniżej 10) przekopiowywać tych najnowszych plików od VCDS 10.6- po prostu Lcode nie jest w stanie ich odczytac. Podmiana samego programu LCode.exe też nic nie daje - gdyż rozkodowanie pliku clb następuje we "wnętrzu" VCDS dopiero po podłączeniu do sterownika.
Za długie kodowanie modułu 09 odpowiada plik 1K0-937-08x-09.clb, który występował już w wersji VCDS 9.08 (ale niestety jeszcze nie do końca rozpracowany - mozna go wyrzucić) ten sam plik z wersji VCDS 10.6 jest już znacznie rozbudowany. Ja mam wersje VCDS 8.12 i tego pliku z wersji 10.6 nie jestem w stanie rozkodować.
Ale wymyśliłem rozwiązania:
wersja 1
plik z chomika (jeszcze raz wielkie dzięki dla kolegów, którzy go opracowali) zapisałem w folderze Labels pod nazwą 1K0-937-08x-09.lbl , jednocześnie wykasowałem oryginalny 1K0-937-08x-09.clb - po wejsciu do sterownika i uruchomieniu pomocnika długiego kodowania - mamy podpowiedzi i do tego po polsku :-)
wersja 2
można pozostawić w folderze Labels oryginalny plik 1K0-937-08x-09.clb z wersji 10.6, ale wtedy po uruchomieniu pomocnika długiego kodowania wyskakuje błąd, wtedy w programie Lcode z ręki można otworzyć plik (ten z chomika) i mamy dostępny pomocnik długiego kodowania.
wersja 3
Bez podłączania się do samochodu można uruchomić program pomocnik długiego kodowania LCode.exe w katalogu głównym VCDS. W okienko górne wklejamy nasze obecne kodowanie sterownika 09 (np z plików logów) i naciskamy "wczytaj plik z opisem" wybieramy plik z chomika (ale musi być zmienione rozszerzenie na .lbl zamiast .txt) i możemy sobie włączać i wyłączać co chcemy. Potem zapisujemy nowe kodowanie np. do notatnika i przy kolejnym podłączeniu do samochodu po prostu wklejamy je jako nowe długie kodowanie do sterownika.
PS -
Problem braku pomocnika długiego kodowania dotyczy wszystkich plików typu clb z katalogu Labels VCDS 10.6- ich nie da się odczytać na programach poniżej wersji 10.
[quote="bzik13"]kowaltom99, czyli rozumiem że mając VCDS 8.12 masz to?:
Ja używam polskiej wersji LCOde (można skopiowac z VCDS 9.08 AKP - jest przetłumaczony)
Ale dokładnie o to chodzi - w górny pasek wklejasz kodowanie swojego sterownika, potem przycisk wczytaj i podajesz ścieżkę do pliku z chomika, (ale ze zmienionym rozszerzeniam na .lbl)
Panowie Andys, Enriquez, kowaltom99, dziękuje ślicznie za podpowiedzi. Już wszystko ogarnąłem Niestety nie mam jak dać "pomógł" co z chęcią bym uczynił.
Pozdrawiam
Andys to nie tak. Mam Eleganca, więc i sterowanie szybami w kluczyku jest. Problem w tym, że trzeba trzymać przycisk, a ja się w starym samochodzie przyzwyczaiłem do automatycznego domykania (bez trzymania przycisku) po zamknięciu samochodu.
W O2 dałoby się to ustawić VCDS pod warunkiem, że w samochodzie jest fabryczny alarm.
U mnie nie ma :-( Sam zakupiłem już moduł domykania szyb tej samej firmy co alarm (19 zł netto :lol: ) i teraz pozostaje to zamontować. Montaż w ASO ma wynieść 100 zł brutto, co uznaję za przyzwoitą cenę, bo inny serwis krzyknął 180 zł.
To zmienia postać rzeczy, szczerze mówiąc, sam przyzwyczaiłem się w poprzednim aucie do domykania szyb bez konieczności trzymania guzika na pilocie. Możesz mi na PW przesłać linka do tego modułu?
U mnie nie działa domykanie z kluczyka. Przytrzymuję przycisk od zamknięcia i nic.
Podobnie z automatu też nie domyka. W o1 działało i bardzo sobie to chwaliłem.
kodowanie Bajtu 18, mimo wszystko nie polecam zabawy
Andys, czemu nie polecasz właczenia drugiego światła przeciwmgielnego??
BYŁO, BYŁO, BYŁO ... wałkowane już kilkanaście razy ....
Bajt 18 nie odpowiada za drugie przeciwgielne, tylko za zestaw ustawień tylnych lamp - np. '01' to AUDI A4, "02" to YETI, '1B' to Superb z kierownicą po lewej stronie itd.
Jedno z 255 kodowań, to Octavia z dwoma przeciwmgielnymi z tyłu. Znajdź i pochwal się które to.
Powyższe przykłady są z d**y wyjęte, więc nie traktuj ich jako pewniaki - to tylko żeby pokazać jak to działa.
Wbicie błędnego kodowania "uszkadza" (w pewnym sensie) sterownik elektryki i żeby to odczarować, to trzeba się wybrać do ASO, żeby jeszcze raz go zaprogramowali.
Wbicie błędnego kodowania "uszkadza" (w pewnym sensie) sterownik elektryki i żeby to odczarować, to trzeba się wybrać do ASO, żeby jeszcze raz go zaprogramowali.
Ale mówisz o FL ?
Ja w zwykłej O2 włączyłem oba przeciwmgielne i nie było problemu.
I nie było to w 18-tym bajcie. Nie pamiętam dokładnie gdzie, ale ustawiało się w dwóch miejscach, ale na pewno nie w 18tym bajcie.
BYŁO, BYŁO, BYŁO ... wałkowane już kilkanaście razy ....
Bajt 18 nie odpowiada za drugie przeciwgielne, tylko za zestaw ustawień tylnych lamp - np. '01' to AUDI A4, "02" to YETI, '1B' to Superb z kierownicą po lewej stronie itd.
Jedno z 255 kodowań, to Octavia z dwoma przeciwmgielnymi z tyłu. Znajdź i pochwal się które to.
Powyższe przykłady są z d**y wyjęte, więc nie traktuj ich jako pewniaki - to tylko żeby pokazać jak to działa.
A jak to sie ma do opcji: "przeciwmgielne jako dodatkowe światła stop"
Ale mówisz o FL ?
Ja w zwykłej O2 włączyłem oba przeciwmgielne i nie było problemu.
I nie było to w 18-tym bajcie. Nie pamiętam dokładnie gdzie, ale ustawiało się w dwóch miejscach, ale na pewno nie w 18tym bajcie.
Pzdr
Tak, problem dotyczy FL'ek.
Zamieszczone przez __atomek__
da się w 32 bitowym sterowniku
Nie ma takiego :-) chyba jednak Ci chodziło o 30 BAJTowy
LUDZIE!! Czytajcie forum zanim zadacie jakieś idiotyczne pytanie .... W tym wątku, w którym teraz piszecie, bądź drugim o kodowaniu jest WSZYSTKO ze szczegółami napisane. Poczytajcie wątek Enriquez'a o dziennych w wersji MINT ..... mać.
.... Niech ktoś mi na wszelki wypadek da owocka, bo muszę mieć jakiś hamulec przed "słowotwórstwem".
Panowie, możecie rzucić okiem?
nie udało się nam z _tm_'em odpalić dodatkowych świateł stopu, poza tym samochód ma jakoś dziwnie ustawione światła, tak, że przy załączonych światłach i wyjęciu kluczyka gaśnie wszystko, nie zostają pozycyjne, gdzie tego szukać :?: :!:
przy okazji, czy tutaj widać jaki jest sterownik pod kierą, ten od kompa etc?
znaczy wiem że widać, tylko nie wiem gdzie :lol:
pacjent to mint z grudnia 2008.
Saturday,30,October,2010,20:33:15:63170
VCDS Version: Release 908.0
Data version: 20090830
A dlaczego miałyby zostawać światła po wyjęciu kluczyka?
Pewnie chodzi mu o funkcję Coming-Home. szkoda, Da się to włączyć i to lepiej niż Twój kolega myśli. Napiszę później na PW jak. Chociaż o tym już było w jakimś innym wątku o kodowaniu.
Komentarz